Kalo te përmbajtja

Për ne

Në paradë ne festojmë e të gjithë njerëzve.

Shkupi Prajd

Nën moton “Dil për dashurinë! Dinjitet. Barazi. Drejtësi.”, të shtunën, më 25 qershor 2022, do të mbahet parada e tretë e krenarisë në Shkup. Ndryshe nga edicionet e mëparshme, këtë vit koha e mbajtjes së Pride është zhvendosur në orët e pasdites. Pikënisja ashtu si edhe vitet e kaluara do të jetë nga parku “Gruaja-luftëtare”, ku nga ora 17:00 do të fillojë mbledhja e pjesëmarrësve, ndërsa në ora 19:00 pas fjalimeve të shkurtra përshëndetëse do të fillojë marshi protestues nëpër rrugët e Shkupit dhe do të përfundojë me program kulturor-argëtues në stadiumin e ARM-së në Parkun e Qytetit.

Pse bëjmë thirrje të dalim për dashuri?

Sepse në kohë krize, lufte dhe varfërie, dashuria harrohet lehtë dhe urrejtja pushton mendjet dhe zemrat e njerëzve edhe më lehtë. Sepse vetëm me dashuri mund t’i rezistojmë dhunës së cilës i nënshtrohen të ndryshmit edhe kur ka paqe për të gjithë të tjerët. Sepse askush nuk duhet të privohet nga e drejta për të dashuruar ose për t’u persekutuar sepse dashuria e tij nuk njihet nga normat dhe ligjet. Sepse dashuria duhet të fitojë.

Pse paradat të krenarisë?

Shumë gjëra, në shumë vende, kanë ndryshuar që kur Pride i parë u mbajt në 1970 në Nju Jork. Megjithatë, progresi në fushën e të drejtave të njeriut LGBT + nuk është i barabartë dhe as i mjaftueshëm dhe vazhdimisht përballet me sulme nga forcat që kundërshtojnë të drejtat universale të njeriut. Kjo është arsyeja pse Pride mbetet një formë e rëndësishme proteste nga komuniteti LGBT + kundër stigmës, paragjykimeve dhe dhunës. Pride është një thirrje në emër të miliona njerëzve që përballen me përjashtimin social, autonominë trupore të dëmtuar dhe aksesin e kufizuar në shërbimet e disponueshme për të gjithë.

Shkupi Prajd (Skopje Pride), si paradat e tjera të krenarisë, është një festë dashurie, një ditë vizibiliteti për të margjinalizuarit dhe, natyrisht, një rast për të festuar qëndrueshmërinë e luftës sonë për barazi.

Shkupi Prajd

Nën moton “Dil për dashurinë! Dinjitet. Barazi. Drejtësi.”, të shtunën, më 25 qershor 2022, do të mbahet parada e tretë e krenarisë në Shkup. Ndryshe nga edicionet e mëparshme, këtë vit koha e mbajtjes së Pride është zhvendosur në orët e pasdites. Pikënisja ashtu si edhe vitet e kaluara do të jetë nga parku “Gruaja-luftëtare”, ku nga ora 17:00 do të fillojë mbledhja e pjesëmarrësve, ndërsa në ora 19:00 pas fjalimeve të shkurtra përshëndetëse do të fillojë marshi protestues nëpër rrugët e Shkupit dhe do të përfundojë me program kulturor-argëtues në stadiumin e ARM-së në Parkun e Qytetit.

Pse bëjmë thirrje të dalim për dashuri?

Sepse në kohë krize, lufte dhe varfërie, dashuria harrohet lehtë dhe urrejtja pushton mendjet dhe zemrat e njerëzve edhe më lehtë. Sepse vetëm me dashuri mund t’i rezistojmë dhunës së cilës i nënshtrohen të ndryshmit edhe kur ka paqe për të gjithë të tjerët. Sepse askush nuk duhet të privohet nga e drejta për të dashuruar ose për t’u persekutuar sepse dashuria e tij nuk njihet nga normat dhe ligjet. Sepse dashuria duhet të fitojë.

Pse paradat të krenarisë?

Shumë gjëra, në shumë vende, kanë ndryshuar që kur Pride i parë u mbajt në 1970 në Nju Jork. Megjithatë, progresi në fushën e të drejtave të njeriut LGBT + nuk është i barabartë dhe as i mjaftueshëm dhe vazhdimisht përballet me sulme nga forcat që kundërshtojnë të drejtat universale të njeriut. Kjo është arsyeja pse Pride mbetet një formë e rëndësishme proteste nga komuniteti LGBT + kundër stigmës, paragjykimeve dhe dhunës. Pride është një thirrje në emër të miliona njerëzve që përballen me përjashtimin social, autonominë trupore të dëmtuar dhe aksesin e kufizuar në shërbimet e disponueshme për të gjithë.

Shkupi Prajd (Skopje Pride), si paradat e tjera të krenarisë, është një festë dashurie, një ditë vizibiliteti për të margjinalizuarit dhe, natyrisht, një rast për të festuar qëndrueshmërinë e luftës sonë për barazi.

Pse kërkojmë dinjitet, barazi dhe drejtësi?

Në vendin tonë, dinjiteti i personave LGBT + është ende duke u nëpërkëmbur - ata janë vazhdimisht në shënjestër të poshtërimit, dehumanizimit dhe gjuhës së urrejtjes në diskursin publik dhe politik. Ata kanë qasje të vështirë në realizimin e të drejtave të njeriut, zërat dhe nevojat e tyre shpesh neglizhohen në politikëbërje, ndërsa legjislacioni kombëtar i përshtatur në mënyrë konservative i vendos ata në një pozitë të pabarabartë vartëse ndaj bashkëqytetarëve të tyre heteroseksualë. Lëndët e krimeve të dokumentuara të urrejtjes ndaj tyre janë ngujuar në labirintet mendore dhe ligjore të prokurorisë dhe trendi i mosndëshkimit të autorëve të dhunës normalizohet dhe inkurajohet nga një sjellje e tillë. E drejta për jetë, liri dhe siguri mbetet vetëm mall dhe shpresë e shumë njerëzve në komunitetin LGBT + që nuk përshtaten në heteronormativitetin dhe logjikën binare të sistemit gjinor. Disa prej tyre ende po luftojnë për t'u njohur si individ para ligjit. Drejtësia do të arrihet kur barazia të bëhet realitet dhe dinjiteti njerëzor koncept normativ.

Rrjeti Kombëtar kundër Homofobisë dhe Transfobisë

Rrjeti Kombëtar kundër Homofobisë dhe Transfobisë, i themeluar në vitin 2014, është një rrjet joformal i shoqatave të qytetarëve dhe grupeve joformale që punojnë së bashku për të promovuar garantimin dhe gëzimin e të drejtave të njeriut të personave LGBTI në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Vizioni ynë është që çdo person nga komuniteti LGBTI në vendin tonë të jetojë një jetë cilësore dhe të sigurt dhe të gëzojë dhe ushtrojë plotësisht të drejtat e tij. Si pjesë e misionittë tij, RrKKHT punon për të krijuar dhe ruajtur një mjedis të sigurt, gjithëpërfshirës dhe të barabartë për komunitetin LGBTI nëpërmjet veprimit dhe koordinimit të përbashkët, përfshirjes aktive të anëtarëve të komunitetit, fuqizimit të tyre dhe të avokoj për të drejtat e tyre tyre.

Kohështrirja

Shkupi Prajd 2021

Në kushtet e pandemisë së COVID-19, nën sloganin “Jashtë mureve”, në Shkup u mbajt Parada e dytë e Krenarisë…

Më shumë info26 qërshor 2021

Shkupi Prajd 2020

Për shkak të pandemisë COVID-19, u mbajt Shkupi Prajd virtual me ngjarje në internet përgjatë disa ditëve…

Më shumë info20-30 qërshor 2020

Shkupi Prajd 2019

Parada e parë e Krenarisë u mbajt në Shkup, pjesëmarrja i tejkaloi pritjet e organizatorëve…

Më shumë info29 qërshor 2019

Çfarë mund të presësh?

Përveç një shëtitjeje të paharrueshme nëpër rrugët e Shkupit, Shkupi Prajd ka përgatitur një program të pasur argëtues për vizitorët me performanca muzikore live, drag queens dhe DJ.

Buletini informaitv

Regjistrohu në listën tonë të adresave elektornike për të qëndruar të përditësuar me lajmet dhe aktivitetet

Vëmendje: Ju do të merrni në emailin tuaj një mesazh nga ne me një link që duhet të klikoni për të përfunduar regjistrimin.

Aplikim për vullnetar

Për fillim, prezantojeni veten.
Si mund t'ju kontaktojmë?
Cilat janë aftësitë dhe interesat tuaja?